Elena Stikhina on yksi tämän hetken kiinnostavimmista nuorista sopraanoista maailmalla. Pietarin Mariinski-teatterissa paikkansa vakiinnuttanut laulajatar teki syksyllä 2017 huikean debyyttinsä Bostonin oopperassa ja viime talvena Pariisin Bastillessa ja Suomen kansallisoopperassa. Vuonna 2017 Elena Stikhina lauloi Suomen kansallisoopperassa Leonoran roolia Verdin oopperassa Trubaduuri.

Stikhina on opiskellut Moskovan konservatoriossa Larisa Rudakovan johdolla. Valmistuttuaan hän voitti vuonna 2014 Itävallan Linzissä Competizione dell’Opera -kilpailun ja ylsi v. 2016 Placido Domingo’s Opera Competition ‘Operalia’ -kilpailun finaaliin, voittaen Audience Prize- ja Culturarte Prize -palkinnot.

Jo opiskeluaikoinaan Stikhina esitti Tatyanan roolin Jevgeni Onegin -oopperassa, Iolantan roolin Iolanta-oopperassa, Mimin roolin La Bohemessa ja Kreivittären roolin Figaron häissä. Hän on osallistunut myös Jevgeni Onegin -mestarikurssille “Operawerkstattissa” Vasily Barhatovin johdolla ja Aida-kurssille Beethovenfestilla Peter Konwitschnyn johdolla.

Vuodesta 2014 hän on esiintynyt Mariinski-teatterin Primorsky Stagella Vladivostokissa, jossa hänen rooleihinsa on kuulunut mm. Tosca Toscasta (Puccini), Nedda I Pagliaccista (Leonkavallo), Tatiana Jevgeni Oneginista (Tsaikovski), Micaela Carmenista (Bizet) ja Lara Tohtori Zhivagosta (Lubchenko). Vuonna 2016 hän laajensi repertuaariaan debytoiden Lisana Patarouvassa (Tchaikovsky) ja Violetta Valerina La Traviatassa (Verdi).

Eurooppaan hänet on kutsuttu mm. v. 2015 Puccinin Toscan päärooliin Gut Immling -oopperafestivaaleille ja Micaelan rooliin Bizet’n Carmeniin Salzburgin Landestheateriin. Vuonna 2016 hän lauloi Wolf-Ferrarin I Gioelli della Madonna Freiburgin teatterissa.

Tällä kaudella hän esiintyy mm. Leonorana Verdin Kohtalon voimassa Baselin oopperassa, Tatyanana Suomen kansallisoopperan Jevgeni Oneginissa ja Leonorana Trubaduurissa Theater Erfurtissa. Hän esittää myös Aidan päärooliin Theater Ulmissa.

Keväällä 2018 hän debytoi Pariisin oopperassa Leonorana Trubaduurissa.

Joroisten Musiikkipäivillä hän esiintyy pianisti Hans-Otto Ehrströmin kanssa 22.7. klo 15 alkaen  Leppävirran kirkossa.

Osta liput >>

Elena Stikhina – matkalla maailman huipulle 


I´m sorry, are you Jan? 

Kuulin kysymyksen selkäni takaa brooklynilaisessa ruokakaupassa marraskuisena iltana 2016. Olimme pienen laulajaporukan kanssa koelaulumatkalla New Yorkissa ja odotimme joukkoomme vielä nuorta venäläissopraanoa, Elena Stikhinaa. Hänen oli määrä majoittua kanssamme suureen yksityisasuntoon Brooklynissa. 

En ollut vielä koskaan tavannut Elenaa kasvotusten ja yht´äkkiä hän seisoi edessäni väsyneenä 14 tunnin lentomatkan jälkeen, Vladivostokista. Olimme molemmat tulleet samaan asuntomme vieressä olevaan kulmakauppaan hankkimaan iltapalaa, Elena suoraan metrolta. Mutta palataan ajassa hieman taaksepäin. 

Elena Stikhina syntyi pienessä Lesnoin kaupungissa Uralin alueella joulukuun 25.  Päivä 1986. Vanhempien lisäksi perheeseen kuului yksi veli. 

Elenan lauluharrastus sain alkunsa vasta viisitoistavuotiaana paikallisen kulttuuritalon opettajan johdolla. Elena suuntasi suoraan klassiseen lauluun, vaikka kuuntelikin mielellään kaikenlaista nuorisomusiikkia.
– Tietenkin tunnen The Rasmuksen, hän vastasi hymyillen kysymykseeni. 

Kulttuuritalon opettajan suosituksesta ja vanhempiensa tukemana Elena alkoi käydä laulukursseilla Moskovassa. Pikkuhiljaa kehittymisensä myöstä ajatus alkoi suuntautua ammattilaulajan uran valintaan. 

Opiskelu jatkui Moskovan konservatoriossa ja Galina Visnevskaya – ooppera-akatemiassa. Vuonna 2014 Elena sai kiinnityksen State Primorski – oopperataloon Vladivostokissa ja elämässä alkoi uusi vaihe kaukana Tyynenmeren rannalla, lähellä Pohjois-Korean ja Kiinan rajaa.  

Repertoaariteatterissa tehtiin lujasti töitä ja Elena pääsi esittämään upeita päärooleja, kuten Michaela (Carmen), Violetta (La Traviata) ja Tosca. 

Samana vuonna Elena voitti arvostetun Competizione dell Ópera-kilpailun ja liittyi vuotta myöhemmin IOA Management – agentuurin laulajaksi. 

Vladivostokin ooppera antoi Elenalle laajat mahdollisuudet tehdä uraa myös muualla ja niin hänen elämässään seurasi kolmen vuoden ”keikkaputki”, jossa kotiin ei ehtinyt kuin harvoin, eikä silloinkaan lepäämään. Oli tehtävä esityksiä myös oman oopperan lavalla.  

Vuonna 2016 Elena valittiin Yleisön suosikiksi Plácido Domingon johtamassa Operalia- laulukilpailussa. Nousujohteinen ura alkoi kiihtyä entisestään. 

Vuonna 2017 Elena liittyi Pietarin Mariinsky-teatterin ensembleen ja koti vaihtui Vladivostokista Pietariin. Pahin reissuaminen oli nyt ohi, koska Pietariin pääsi nopeasti ja helposti lepäämään lyhyemmänkin vapaajakson aikana. Mariinskyn lavallakin on jo takana useita suuria rooleja, joista monet Valery Gergievin johdoilla.
– Valerylla on valtava karisma, hän on suuri muusikko ja hän kunnioittaa laulajaa. Hänen luokseen haluaa aina palata, kuvailee Elena Mariinsky-teatterin johtajaa, kapellimestari Valery Gergievia. 

Elenan tie on johtanut monien Euroopan suurten oopperatalojen lavoille, joukossa National Opéra de Paris, Staats Oper Berlin, Deutche Oper Berlin ja Suomen kansallisooppera.
– Mutta rakastan myös pienempiä saleja ja kirkkoja. Joroisten musiikkipäivillä haluan laulaa venäläisiä romansseja sekä kauneimpia ooppera-aarioita, lupailee Elena. 

Yes, I´m Jan. And you are Elena? Näin tutustuttuamme ruokakaupassa, jatkamme yhteiseen majapaikkaamme, jossa Marjukka Tepponen ja Kevin Greelaw meitä odottavat. Tuuli Takala on jo ehtinyt lähteä takaisin Saksaan. 

Seuraavana päivänä on edessä koelauluja, joiden seurauksena Elenan matka on kulkenut Yhdysvalloissa mm. Bostonin oopperan Toscaksi. Ja edessä on tulevalla kaudella Sisar Angelica Metropolitan oopperassa. 

Keskustelumme Helsingin Musiikkitalossa on päättymässä ja Elena lähtee valmistautumaan Leonoran rooliin Kansallisoopperan Trubaduuri-produktiossa. 

Lopuksi Elena toteaa:
– En ole kuitenkaan vain laulaja. Olen nainen ja ihminen ja haluan löytää jatkossa hyvän tasapainon työn ja muun elämän välillä. 

Musiikkitalon kahviosta poistuu määrätietoinen taiteilija, joka on nousemassa maailman suurten sopraanonimien joukkoon. 

Jan Hultin