Blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä Erja Lyytinen sekoittaa onnistuneesti jazzia, poppia, soulia ja rokkia luoden aivan oman tyylinsä. Lyytinen on kiertänyt esiintymässä Euroopassa, USA:ssa ja Intiassa ja hän on saanut paljon kansainvälistä tunnustusta.

Lyytinen on ollut aina avoin muutokselle, ja uusimmalla albumillaan Stolen Hearts hän haluaa tarjota yleisölleen jotain aivan uutta ja erilaista. Hän kuvailee levyn työstämistä puhdistavana kokemuksena. Prosessin aikana hän tunsi sydämen särkymistä, turhautumista, pettymistä, menettämisen pelkoa ja samaan aikaan syvintä rakkautta. Levy on ollut menestys.

Vuonna 2017 Erja Lyytinen pääsi ensimmäisenä suomalaisena ehdolle European Blues Awardseissa ja voitti heti Paras kitaristi -kategorian.

Joroisten Musiikkipäivillä Erja Lyytinen esiintyy lauantaina 28.7. JorMu Rock 3 goes Veturitori -tapahtumassa, joka alkaa klo 19. Samassa tapahtumassa Pieksämäen Veturitorilla esiintyvät myös Saimaa-yhtye ja Jarkko Ahola.

 

Osta liput >>

 

Erja Lyytinen ja blues-rockia Pieksämäen asemalla 

Erja Lyytinen on blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä, joka tuli suomalaiselle suurelle yleisölle tutuksi television Tähdet, tähdet -kilpailusta. Lyytinen on opiskellut Kuopion konservatoriossa musiikinohjaajaksi ja valmistunut Sibelius-Akatemiasta musiikkikasvatusosastolta, jossa hänen pääaineenaan oli sähkökitara. Hänen kitaransoittoaan arvostetaan myös maailmalla ja hänet palkittiinkin viime vuonna Euroopan parhaana kitaristina.  

Tähdet, tähdet -kilpailuun Lyytisen sai mukaan heittäytymisen palo. Merkitystä oli myös sillä, että ohjelma näkyy miljoonien suomalaisten lisäksi YouTuben kautta ympäri Eurooppaa.  

– Kyllä se on selkeästi huomattu tuolla ulkomaan keikoillakin ja ihmiset on tulleet sanomaan, että vedit hienosti sen ja sen biisin, kertoo Lyytinen. Olihan se myös ilmaisullisesti järjettömän hieno kuvio, että pääsi esittämään kaikkea, mitä ei normaalisti keikoilla pääse. 

Erja Lyytistä arvostetaan siis myös maamme ulkopuolella. Yhtenä osoituksena siitä hän sai Best Guitarist 2017 European Blues Awards -palkinnon. Hän yllättyi jo pelkästä ehdokkuudesta ja oli todella otettu jo siitä.  

– Se tuntui järjettömän hienolta. Mä olen suomalainen kitaristi ja mut valittiin Euroopan parhaaksi, niin onhan se hieno ja todella iso asia. Tästä pitää ottaa kaikki irti, koska nämä ovat sellaisia hienoja asioita elämässä, joita pitää muistaa juhlia, ja nauttia työstä minkä on tehnyt, Erja Lyytinen kiteyttää tuntemuksiaan. 

Lyytisen ensimmäinen instrumentti ei ollut kitara vaan viulu, jota hän soitti musiikkiopistossa seitsemänvuotiaasta aina teini-ikään saakka. Hänen molemmat vanhempansa ovat soittajia – äidin soitin on basso ja isän kitara. Isän kitara alkoikin kiinnostaa teini-iässä viulua enemmän, ja lopulta viulu jäi. Ei kuitenkaan aivan lopullisesti. Lyytinen kertoo tehneensä vuonna 2010 ilmestyneelle Warriors of love levylleen jopa itse viulusovituksia ja -demoja, vaikka itse levyllä olikin sitten ihan ammattilaiset, mm. Apocalyptican Paavo Lötjönen, soittamassa. 

Blues ja slide-kitaransoitto tulivat Lyytisen elämään jo hänen ollessaan parikymppinen. Slide-kitaralla tarkoitetaan kitaransoittotyyliä, jossa kitaristi pitää otelaudanpuoleisessa kädessään putkea tai muuta vastaavaa esinettä, joka määrää äänenkorkeuden, sen sijaan että nuotti painettaisiin otelaudalta sormella. Hän kertoo tienneensä heti, että tämä on hänen juttunsa.  

Lyytinen pääsi aika nopeasti levy-yhtiöille, ensin kotimaisen, juurimusiikin julkaisijana tunnetun Bluelight Recordsin riveihin ja sitten saksalaiselle Ruf Recordsille, minkä jälkeen asiat lähtivät hänen omien sanojensa mukaan kunnolla rullaamaan.  

– Sittemmin olen perustanut oman levy-yhtiöni eli olen oma rouvani, oma pomoni, Lyytinen kertoo tyytyväisenä. 

Erja Lyytinen on kertonut saaneensa muusikkouraansa eväitä kotoaan muusikkovanhemmiltaan. Hänellä itsellään on 4,5-vuotiaat kaksospojat, ja hän on huomannut, että lapset kyllä nappaavat musiikkivaikutteita mm. katsomistaan lastenohjelmista, myös englanninkielisistä.  

– Mun työhuoneella he saattavat kanniskella Stratocastereita ja alkaa soittelemaan. Toinen poika näyttää olevan kiinnostunut pianosta ja toinen kitarasta, kuvailee Lyytinen. 

Lyytinen on kertonut aiemmissa haastatteluissa opiskeluaikaisesta periaatteestaan, jonka mukaan yhdelläkin kitaralla pärjää. Ajatus on ilmeisesti aikojen saatossa muuttunut. Kysymykseen kitaroiden lukumäärästä nykyisin, Erja vastaa hieman ympäripyöreästi: parisenkymmentä. 

– Uutukainen on nyt Ruokankaan tekemä, Erja Lyytinen Signature, mulle tehty, hän hehkuttaa.  

Ruokaankaalla Lyytinen viittaa Juha Ruokankaaseen. Mainittu kitara julkaistiin toukokuussa Berliinissä Holy Grail Guitar Show’ssa.  

Erjalla on tänä keväänä kiirettä piisannut. Hän on paitsi kiertänyt keikkaillen ympäri Keski-Eurooppaa, saanut tehdä yhteistyötä arvostamiensa maailmankuulujen kitaristien kanssa. Hän mm. esiintyi Sonny Landrethin kanssa Sveitsissä Baselin bluesfestivaaleilla ja osallistui Schondorfin kitarafestivaalille, jossa Erjan ohella työpajoja pitivät mm. Jennifer Batten (soittanut mm. Michael Jacksonin ja Jeff Beckin bändeissä), Supertramp-bändin Carl Verheyen ja Clive Carroll 

– Viimeisenä iltana oli jamit, joissa kaikki opettajat olivat lavalla yhtä aikaa, hän kertoo.  

Ennen kesää Erja ehtii pyörähtää vielä reilun viikon kiertueella Espanjassa. Koti on Helsingissä, siellä missä lapset ovat, mutta koti on myös hotellihuoneessa. Omaa jaksamistaan Erja ylläpitää syömällä terveellisesti ja onkin vähentänyt lihan käyttöä merkittävästi. Myös liikunta auttaa jaksamaan.  

Kiertäessään maailmalla Erja on havainnut, että yleisössä ja faneissa on eri maissa eroja. Keski-Euroopassa ollaan avoimempia ja fanit ovat hyvinkin syvällisiä. Hän kertoo esimerkin Saksasta, jossa eräs fani oli lahjoittanut Erjalle ja hänen kaksospojilleen nallekarhut, joille hän oli painattanut European Blues Awardin hupparit ja kunkin nimet sekä koonnut albumin valokuvista Erjan viimeisimmältä keikalta Saksasta.  

– Kyllä faneissa on eroja, Keski-Euroopassa on syvää fanitusta, ja suomalaiset ja britit ovat (keskenään) samantyyppisiä, vähän hillitympiä, mutta uskollisia, Erja analysoi. 

Kaiken kiireen keskellä tekeillä on myös uusi levy, jolta on jo julkaistu single Without you. Uutta materiaalia levyä varten ollaan työstämässä. Tarkkaa julkaisuajankohtaa Erja ei vielä uskalla ääneen sanoa.  

Joroisten Musiikkipäivillä Erja Lyytinen esiintyy Veturitorilla Pieksämäellä 28.7.  

– Blues-rockia on tulossa, enemmän blues-rockia kuin bluesia, Erja kuvailee. 

Sari Silevntoinen

Saimaa
Next Post