Järvikylän kartano

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Järvikylä on Joroisten vanhimpia kartanoita ja monessa mielessä merkittävä. Kartano on alusta alkaen ollut Grotenfelt-suvulla ja tänä päivänä sitä isännöi 11. sukupolvi. Aina 1600-luvun loppupuolelta alkaen kartanon isännät ovat vaikuttaneet merkittävästi paitsi Joroisissa myös koko maan kehitykseen. Järvikylä on ollut edelläkävijä erityisesti karja-ja maatalouden kehittäjänä. Runsaat sata vuotta sitten Järvikylään hankittiin Suomen ensimmäinen separaattori, kylvettiin heinää – mille tuolloin naureskeltiin – ja viljeltiin sokerijuurikasta. Kartanolla oli 1800-luvun loppupuolella yli sata lehmää, oma meijeri ja meijerikoulu. Pietarin näyttelyssä Järvikylän nk. Pariisinvoi sai kultamitalin vuonna 1879. Vuonna 1892 Järvikylän silloinen isäntä Nils Grotenfelt nimitettiin Suomen Maataloushallituksen ensimmäiseksi ylijohtajaksi ja hän vaikutti maatalouden kehitykseen myös lukuisilla kirjoillaan.

Kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1882. Tilaa on 750m2 ja isoon Saliin mahtuu lähes 150 hengen konserttiyleisö. Seinillä on suvun vaakunoiden ja esi-isien muotokuvien lisäksi Ruotsin kuninkaiden kuvia. Järvikylän kartanon salissa vuonna 1977 pidetystä hyväntekeväisyyskonsertista syntyi ajatus järjestää Joroisten Musiikkipäivät. Musiikkipäivien koko 40 vuoden ajan on konsertteja tuossa salissa pidetty lähes poikkeuksetta.

Laajimmillaan Järvikylään kuului noin 8.000 hehtaaria maata. Nyt peltoa on noin 240 hehtaaria, metsää ja muuta maata 1.900 hehtaaria. Tänään Järvikylä on kasvituotantotila ja pelloilla kasvaa viljoja, öljykasveja sekä siirtonurmea Finnurmi Oy tuotemerkillä. Ravinteiden kulkeutumista ympäristöön vähennetään kosteikoilla ja muilla suojavyöhykkeillä.

Perinteisen maanviljelyn rinnalla, nykyaikaista edelläkävijyyttä edustaa nykyisen isännän Albertin isän Karl Grotenfeltin 1986 perustamat Järvikylän kasvihuoneet (Famifarm Oy). Niissä viljellään vuoden ympäri lähes 50 erilaista salaattia ja yrttiä, jotka ovat tuttuja kaupoista kautta maan antaen työtä lähialueiden asukkaille ja tuoden elämää maaseudulle. Yrityksessä on aktiivisesti mukana myös Albertin sisko Caroline.

Osoite: Kartanotie 6, 79600 Joroinen[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]