Jaska Lukkarinen

Jaska Lukkarinen tunnetaan Suomen musiikkikartalla monesta. Eri musiikkilajeista ja -tyyleistä toiseen sujuvasti siirtyvä rumpali kuuluu maamme kysytyimpiin muusikoihin. Jaska on myös aktiivinen opettaja ja säveltäjä sekä pyörittää omaa levymerkkiään, Jaskaa.

Jaska aloitti muusikon uransa soittamalla haitaria 5-vuotiaana, josta siirtyi vuoden jälkeen pianoon. Rummut tulivat kuvaan vasta 11-vuotiaana Tomi Parkkosen johdolla, jonka jälkeen uravalinta oli selvä. Jaska on valmistunut Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiassa Jazzlinjalta v. 2009. Opettajiin kuuluvat mm. Jukkis Uotila, Mika Kallio, Marko Timonen, Sonny Heinilä, Jukka Perko, Jarmo Savolainen ja Jarno Kukkonen. Jaska on opiskellut 2006-2007 Manhattan School of Musicissa New Yorkissa John Rileyn johdolla sekä ottanut yksityistunteja Ari Hoenigilta, Adam Nussbaumilta, sekä Carl Allenilta. Tärkeimpiin Jaskan suomalaisiin yksityisiin opettajiin kuuluvat Parkkosen lisäksi Sami Kuoppamäki, Kepa Kettunen ja Rami Eskelinen.

Jaska perusti ensimmäisen oman yhtyeensä, Jaska Lukkarinen Trion, jo vuonna 2005, mutta trio aloitti aktiivisen toimintansa 2008. Trion Emma-ehdokkaana ollut esikoislevy Train Ear (Rockadillo Records, 2008) sai syyskuussa 2011 jatkoa Jaskaa-levymerkin kautta julkaistusta Neutral Terrain -albumista, jonka yhteydessä toteutettiin myös mittava kahdentoista konsertin kiertue.

Oman yhtyeensä lisäksi Jaskaa on voinut kuulla maamme eturivin artistien ja yhtyeiden kuten Mikko Kuustosen ja Jukka Perkon, UMOn, Rajattoman, Eero Koivistoisen, Katri Helenan, Erja Lyytisen, Marzi Nymanin ja Susanna Hietalan riveissä. Luontevasti eri kokoonpanoissa ja musiikkityyleissä viihtyvä Jaska soittaa aktiivisesti myös mm. Dalindèossa, Honey B and the T-Bonesissa, Ricky-Tick Big Bandissa ja Jukka Eskola Quintetissa.

Suomen musiikkikentän lisäksi Jaska tunnetaan hyvin ulkomailla. Kansainvälisiä projekteja ovat mm. WeDo-Quintet sekä European Youth Jazz Orchestra 2006. Lukkarinen on soittanut mm. Phil Markowitzin, Axel Sclosserin, Martin Sjöstedtin, Roy Assafin ja Akira Ishiguron kanssa. Kansainvälinen levytysura alkoi Assafin kanssa toukokuussa 2010 NYConnection-yhtyeen myötä, jossa ovat mukana Joel Frahm ja Peter Slalov.

Lukkarinen on 10-vuotisella urallaan valittu mm. Sony Jazz- palkinnon saajaksi 2008 ja Pori Jazzin vuoden taiteilijaksi 2009.

Jaska Lukkarinen esiintyy Joroisten Musiikkipäivillä 27.7. klo 19 Kartanogolfilla Joroisissa järjestettävässä konsertissa Timo Lassy -trio.

Kuvaaja: Tero Ahonen