Jorma Uotinen

Jorma Uotinen aloitti tanssijanuransa 1970-luvun alussa Suomen Kansallisoopperassa. Jo tanssijana toimiessaan hän aloitti ensimmäiset koreografiset kokeilunsa. Vuonna 1976 hän oli mukana Carolyn Carlsonin produktiossa Kaiku, minkä seurauksena hän siirtyi neljäksi vuodeksi Pariisiin Carlsonin johtamaan Pariisin oopperan baletin kokeilevaan ryhmään (G.R.T.O.P.).

Vuonna 1979 Uotinen valmisti ensimmäisen sooloteoksensa Jojo Matti Bergströmin musiikkiin. Vuosina 1982­–91 hän työskenteli Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmässä tanssimestarina, koreografina ja taiteellisena johtajana. Vuosina 1992–2001 hän toimi Suomen kansallisbaletin johtajana ja vuodesta 2002 Kuopio tanssii ja soi -festivaalin taiteellisena johtajana. Hän on luonut lukuisia koreografioita kaupunginteatterille ja Kansallisbaletille sekä monille tanssiryhmille Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa. Jorma Uotinen on toiminut useiden kansainvälisten balettikilpailujen tuomaristossa ja opettajana monilla tanssikursseilla ympäri Euroopan.

Koreografin töiden lisäksi Uotinen on suosittu laulaja ja ranskalaisten chansonien tulkitsija. Hän esiintyy yhtyeensä Trio Avecin kanssa, ja he ovatkin konsertoineet kaikissa Skandinavian maissa, Ranskassa, Unkarissa ja Saksassa. Kokoonpanolla on useita erilaisia konserttikokonaisuuksia, kuten J’ai peur d’aimer, Sentimental secrets, Voilà, Sous le ciel de Paris; joiden ohjelma koostuu suurimmaksi osaksi Edith Piafin, Marlene Dietrichin, Jacques Brelin, Leo Ferren ja Kurt Weillin lauluista ja chansoneista.

Uotinen on palkittu mm. Pro Finlandia -palkinnolla 1985, Suomi-palkinnolla 2000 sekä Helsingin kaupungin kulttuuripalkinnolla 1989, Groupe des huit -seuran palkinnolla 1990 ja Jussi-patsaalla elokuvaroolista 1983. Uotinen on saanut arvonimet Chevalier des Arts et Lettres 1997 sekä Officier des Arts et Lettres 2003.

Jorma Uotinen on Joroisten Musiikkipäivillä 28.7. luotsaamassa tanssikilpailua tapahtumassa Toivetanssit ja esiintymässä Trio Avecin kanssa 31.7. klo 19 Juvalla Rapion myllyteatterissa konsertissa Avec Uotinen