Juvan kirkko

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]Keskiajan lopussa Juva oli suuri emäseurakunta, johon kuuluivat myös Kuopio ja Savonlinna.

Juva on Savon toiseksi vanhin seurakunta ja ensimmäinen Suomen seurakunnista, jonka perustamisasiakirja on säilynyt. Tämä asiakirja osoittaa kirkkopitäjän perustetun 19.1.1442 ja näin ollen Juvan seurakunta juhlii tänä vuonna 575- vuotista taivaltaan.

Juvan jyhkeä garaniittiikirkko on valmistunut v. 1863. Ensimmäiset piirustukset on allekirjoittanut intendentti Ernst Bernhard Lohrmann. Kirkon rakennusurakka annettiin Vehmaan kartanon omistajalle, luutnantti Georg Grotenfeltille. Rakennustöitä johti rakennusmestari Erkki Kuorikoski ja tätä valvoi arkkitehti Carl Albert Edefelt, joka laati kirkon kiinteän sisustuksen piirustukset. Kirkkoa on korjattu vuosien mittaan, viimeksi vuosina 1984-85. Kirkossa on noin 1300 istumapaikkaa.

Nykyistä kirkkoa edeltäneestä vanhasta kirkosta on säilynyt ja nykyisessä kirkkosalissa nähtävänä olevat alttaritaulut Pyhä ehtoollinen ja Jeesus ristillä. Seurakunta on saanut ne lahjoituksina vuosina 1706 ja 1707. Pietarissa vuonna 1833 valmistetut kirkon keskilaivassa olevat kattokruunut, ostettiin rakennustöiden aikana Helsingin yliopistolta. Turkulainen maalari, tohtorinna Aleksandra Frosterus-Såltin ( 1837 – 1916 ) on maalannut alttaritaulun Jeesus siunaa lapsia.
Vuonna 2003 Juvan kirkko sai uudet 38-äänikertaiset urut. Vanhoista uruista jäi näkyviin kaunis, jo 1800-luvulla rakennettu julkisivu, mutta soittimen sisältö uusittiin lähes kokonaan. Nyt urkurilla on soitettavanaan peräti 2279 pilliä.

Osoite: Juvantie 17, 51900 Juva[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]