Valmistuttuaan Turun taideakatemiasta vuonna 2012, nuori sopraano Kaisa Makkonen aloitti opinnot Wienin musiikkikorkeakoulussa oopperan koulutusohjelmassa. Vuonna 2013 hän debytoi Wienissä Despinan roolissa oopperassa Cosi fan tutte ja Kreivitär Almavivana oopperassa Figaron häät. Vakava sairaus keskeytti opinnot ja lupaavasti alkaneen uran vuonna 2014. Määrätietoisesti itseään kuntouttava Makkonen on noussut uudelleen estradeille. Vuonna 2017 Makkonen sai maisterin opintonsa päätökseen Wienissä. Pro gradu -työn aiheena oli musiikin vaikutus afasiasta kuntoutumisessa. Kaisa on todellinen esimerkki suomalaisesta sisukkuudesta.

Joroisten Musiikkipäivillä Kaisa Makkonen esiintyy pianisti Tuula Hällströmin kanssa 25.7. klo 15 alkaen Joroisniemen kartanossa.

Osta liput >>

 

Kaisa Makkonen ja rakkaimmat laulut 

 

Sisupussi | Sopraano Kaisa Makkonen Savonlinnasta ei anna periksi: halvauksen viemä puhekyky on palaamassa, käsi alkaa liikkua ja sinnikäs terapiaurakka tuottaa tulosta. 

Riitta-Leena Lempinen-Vesa / Itä-Savo 28.4.2018

Sopraano Kaisa Makkonen ei anna periksi nyt eikä tulevaisuudessa. 

On kulunut melkein kolme ja puoli vuotta siitä, kun Makkonen sai kotonaan Wienissä aivoverenvuotokohtauksen ja oli lähellä kuolemaa. 

Sunnuntaina hän pitää Savonlinnan Tuomiokirkossa oman konsertin pianistinaan Hannu Salmenkivi. 

— Olen laulaja ja haluan laulaa ja näyttää, että pystyn tekemään työtäni. Rakastan laulamista, ja teen työtä, jotta laulan entistä paremmin ja jotta kuntoudun, sanoo Makkonen. 

Konsertin ohjelmassa on osittain samoja kappaleita, joita Makkonen esittää ensi kesänä Joroisten musiikkijuhlien konsertissa Joroisten kartanossa. 

— Joroisissa pianistina on Tuula Hällström. Olen iloinen, että Jan Hultin antaa mahdollisuuden laulaa festivaalilla, säteilee Makkonen. 

Sunnuntain konsertin aloittaa Lisztin Pace non trovo Petrarcan runoon. 

— Se on lempikappaleeni, siinä on kauneutta ja dramatiikkaa. Hannulle se on tosi vaikea, sori, nauraa Makkonen. 

Ohjelmassa on lisäksi Sibeliuksen, Kuulan ja Merikannon lauluja sekä Bellinin ja Massenetin aarioita. 

— Ääneni on lyyrisen ja dramaattisen sopraanon väliltä, spinto-sopraano. Siksi ohjelma on vaihtelevaa. 

 

Kaisa Makkonen oli päättämässä lauluopintojaan Wienissä 2014, kun hän sai vakavan aivoverenvuotokohtauksen. Hän oli useita viikkoja koomassa, eivätkä lääkärit antaneet juurikaan toiveita. 

Makkonen palasi tajuihinsa, mutta kohtaus jätti jälkensä. Puhekyky oli kadonnut, ja oikea puoli osittain halvaantunut. Alkoi monivuotinen kuntoutus, joka jatkuu edelleen. 

— Puhe ja laulu ovat eri kohdassa aivoja, siksi laulu sujuu, puhe ei. Suomi on vaikeaa, englanti on parempi.  

— En anna periksi, nauraa Makkonen. — Teen töitä joka päivä viisi tuntia. Käyn puheterapiassa ja liiketerapiassa, lenkkeilen koiran kanssa ja laulan. Koko ajan menee paremmin. 

Makkonen käy Vasa concept -terapiassa, jossa tehdään fyysisiä harjoituksia, jotka pakottavat aivojen vaurioituneet hermoradat löytämään uusia reittejä. 

— Pitää tehdä samoja liikkeitä satoja toistoja. Puhekin paranee tätä kautta. 

Halvaus haittaa vielä kylkilihaksia, jotka ovat tärkeitä laulajan hengitykselle. 

— Käsi on parempi: voin jo hallita sitä vähän ja uida jo hyvin rintauintia, kertoo Makkonen, entinen kilpauimari. 

Sisusta kertoo sekin, että 2017 Kaisa Makkonen sai oopperamusiikin maisterin opintonsa päätökseen Privat Universität der Stadt Wienissä. Pro gradu -työn aiheena oli musiikin vaikutus afasiasta kuntoutumisessa. 

— Nyt on kaikkien laulajien töitä vaikea saada, ja minun vielä vaikeampi. Mutta olen sisukas. Nyt on tulossa esiintymisiä Suomen suurlähetystössä Wienissä ja laulukilpailu. Joka päivä mennään eteenpäin.