Rapion mylly

[vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text]

Vuonna 1812 toimintansa aloittanut Rapion mylly on maamme vanhimpia yhä toimivia teollisuuslaitoksia. Tänään myllyn päätoimintaa on kauppajauhatus, mutta pienimuotoisesti rinnalla suoritetaan edelleen myös tullijauhatusta eli asiakkaiden oman viljan jauhatusta. Tuotanto yhdistää vuosisatoja vanhaa mylläriperinnettä, käsityötä sekä myllyteollisuuden uusinta tietotaitoa. Esimerkiksi kaurat kuoritaan edelleen vanhaan malliin myllynkivien välissä.

Mylly seisoo kosken partaalla, Rapionjoen varrella. Rauhoittavan solinan lisäksi koski antaa suuren osan jauhatukseen tarvittavasta energiasta. Rapion vilja on lähiruokaa: kaurasta, rukiista, ohrasta ja vehnästä suurin osa hankitaan lähiseudun viljelijöiltä. Luonnolle ystävällisiä valintoja tehdään myös käyttämällä järkeviä kuljetuksia ja kierrätettyjä pakkausmateriaaleja.

Vuonna 1997 Rapion myllyllä alkoi suvun neljännen polven aikakausi mylläri Lasse Härkösen ja myllyemäntä Pian ottaessa vastuun yrityksen hoidosta. Toimintaa on kehitetty vuosien varrella määrätietoisesti ja uskaliaasti. Esimerkkinä uudenlaisesta ajattelusta on useana vuotena toiminut myllyteatteri, joka kokosi kesäisin tuhansia vieraita myllylle nauttimaan teatterista historialliseen myllymiljööseen. Nykyisin matkailijoita palvellaan pääasiassa kesäisin avoinna olevassa myllykahvilassa ja myllypuodissa. Vanhassa valta-akselihuoneessa sijaitsevassa kahvilassa on tarjolla itse leivottuja pullia, kakkuja ja piiraita. Myllypuodista vieraat löytävät monipuolisen valikoiman myllyn viljatuotteita sekä lähialueen pientuottajien tuotteita. Rapion myllyn vetovoimaisuustekijöitä ovat luonto ja miljöö sekä lämmin ja kodikas tunnelma yhdistettynä hyviin tuotteisiin.

Myllyteatterissa toteutetaan tulevana kesänä Joroisten Musiikkipäivien konsertti, jonka aikana myllykahvila ja myllypuoti palvelevat.

Osoite: Rapiontie 148, 51930 Paatela, Juva

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row type=”in_container” full_screen_row_position=”middle” scene_position=”center” text_color=”dark” text_align=”left” overlay_strength=”0.3″][vc_column column_padding=”no-extra-padding” column_padding_position=”all” background_color_opacity=”1″ background_hover_color_opacity=”1″ column_shadow=”none” width=”1/1″ tablet_text_alignment=”default” phone_text_alignment=”default” column_border_width=”none” column_border_style=”solid”][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]