Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Café Zimmermann – Bachia ja kahvia

31 heinäkuun | 15:00

40 €

Tälle vuodelle suunniteltu Joroisten Musiikkipäivien ohjelmisto siirretään kesään 2021 vain pienin muutoksin. Siirtyvät konsertit ja niiden uudet ajankohdat vahvistetaan mahdollisimman pian. Vuoden 2020 musiikkipäiville lunastetut ja varatut liput käyvät ensi vuodelle siirtyviin konsertteihin sellaisenaan. Siirto ei vaadi toimenpiteitä. Lue lipuista lisää tästä.

 

Aikakauden soittimia käyttävä Baccano-barokkiyhtye on maamme eturivin barokkimuusikoista koostuva yhtye, joka on vuodesta 2002 esiintynyt laajalti ympäri Suomea. Sen jäsenet ovat yhdessä ja erikseen esiintyneet merkittävimmillä kotimaisilla musiikkijuhlilla, konsertoivat eri yhtyeiden jäseninä ympäri Eurooppaa ja soittavat mm. maamme vanhan musiikin orkestereiden soolosoittajina.

Leipzigissa vuodesta 1723 kuolemaansa saakka vaikuttanut Johann Sebastian Bach (1685-1750) toimi Tuomas-kanttoriuden lisäksi kaupungin neljän kirkon musiikillisena johtajana. Matteus-passion ensiesitysvuonna 1729 Bach nimitettiin myös kaupungin Collegium Musicumin johtoon. Se oli Telemannin vuosisadan alussa perustama musiikillinen seura, jossa musisoivat yhdessä ammattilaisten kera niin opiskelijat kuin harrastelijatkin, niin paikalliset kuin satunnaiset vierailijatkin. Tämän ryhmän kanssa Bach konsertoi joka viikko perjantai-iltaisin Zimmermannin kahvilassa. Mm. Dresdenissä asuneen, aikansa suurimman luutistin Sylvius Leopold Weissin tiedetään vierailleen Zimmermannin kahvilassa musisoimassa. Kahvihuoneen konserteissa esitettiin suuri määrä Bachin kamarimusiikkia, cembalokonserttoja, monesti Bachin Friedemann- ja Emanuel-poikien kera, sekä kantaatteja, joita Bach sävelsi myös joka sunnuntaille ja kirkolliselle pyhälle kirkossa esitettäväksi kaikkiaan viisi vuosikertaa.

Bach merkitsi, poikkeuksena moniin aikalaisiinsa, sävellyksiinsä hyvin tarkasti halutun instrumentaation. Toisaalta Bach oli myös suuri sovitusten rakastaja. Sovittaminen, sävellyksen uudelleen työstäminen ja teosten transponointi eri sävellajiin oli tavanomainen käytäntö barokin aikana, eikä Bachkaan kokenut tätä vieraaksi, suhteessa niin omaan kuin aikalaissäveltäjiensäkin musiikkiin. Suuri osa Bachin kamarimusiikista löytyy useina säveltäjän omina eri versioina ja instrumentaatioina. Erityisesti hänen yli kaksisataa säilynyttä kantaattiaan ovat tässä suhteessa melkoinen löytötavaratalo. Säveltäjämestari selvästi etsi erilaisia tapoja ilmaista samaa ideaa, erilaisin painotuksin ja äänenvärein. Tällä kierrätyksellä Bach varmasti halusi myös varmistaa, että hänen parasta musiikkiaan kuultaisiin useammin kuin vain kerran.

Nyt poikkeuksellisesti jo perjantai-iltapäivänä kahvilassa kokoontuu neljä innokasta paikallista muusikkoa sovituksineen; harrastelijaa vai ammattilaista, se pitää tulla paikan päälle itse toteamaan. Luuttumestari Weissille on onneksi löytynyt paikallinen tuuraaja, mutta johtaja Bach ei valitettavasti tällä kertaa pääse cembaloineen paikalle. Jokin fuuga on kuulemma jäänyt pahasti kesken…

Konsertti järjestetään komean Järvikylän kartanon salissa. Konsertissa on väliaika. Tapahtuman kokonaiskesto on n. 1,5 tuntia. Väliajalla on myynnissä kahvia.

Joroisten Musiikkipäiville voi ostaa lippuja ja festivaalipasseja Lippupisteen myyntipisteistä ja R-kioskeista kautta maan sekä Lippu.fi-verkkokaupasta. Liput ja passit ovat myynnissä myös festivaalitoimistossa (Mutalantie 2, Joroinen) alkaen 4.5.2020 sekä tapahtumien ovilla tunti ennen esitysten alkua. Lippujen varaukset ja ryhmämyynti: 040 764 6990 ja info@joroinenmusicfestival.fi.

Osta lippu tai festivaalipassi >>

Esiintyjät:

Hanna Haapamäki, nokkahuilu
Anni Elonen
, viulu
Jussi Seppänen
, sello
Eero Palviainen
, luuttu

Kuvaaja: Ville Paul Paasimaa

Tiedot

Päivämäärä:
31 heinäkuun
Aika:
15:00
Hinta:
40 €

Tapahtumapaikka

Järvikylän kartano
Kartanotie 6
Joroinen, 79600 Suomi
+ Google Map