Trio Lago

Trio Lago on Mirka Malmin, Ida-Vilhelmiina Sinivalon ja Tiina Karakorven kesällä 2019 perustama pianotrio. Sen ohjelmisto keskittyy naissäveltäjien teosten esiintuomiseen, koska naiset ovat säveltäjinä unohdettu sekä musiikinhistorian kirjoista että konserttiohjelmistoista. Trio Lagolla on ohjelmistossaan mm. Laura Netzelin, Elfrida Andréen, Helvi Leiviskän sekä Amanda Maier-Röntgenin pianotriot. Trio Lago on myös mukana Taideyliopiston järjestämässä yhdenvertaisesti säveltäen -projektissa.

Mirka Malmi on Radion sinfoniaorkesterin viulisti ja aktiivinen kamarimuusikko. Hän soittaa useissa kokoonpanoissa mm. RSO:n kamarimusiikkiprojekteissa, ja hänen konserttejaan kuullaan säännöllisesti YLE Radio 1:llä. Mirka Malmi konsertoi eri musiikkifestivaaleilla, mm. Oulun Musiikkijuhlat, Kallion Nykymusiikkipäivät ja Kokonainen -festivaali, sekä kantaesittää uutta musiikkia mm. Uusinta-kamariyhtyeen riveissä. Viime vuosina Mirka Malmi on syventynyt pohjoismaalaisten naissäveltäjien ohjelmistoon, jota hän soittaa vakituisesti pianisti Tiina Karakorven kanssa. Yhteistyön tuloksena on Helsingissä järjestettävä, Malmin suunnittelema konserttisarja Nainen ja Viulu, jonka keskiössä on varhaisempien pohjoismaisten naissäveltäjien viulu- ja kamarimusiikki. Tämän projektin yhteydessä Malmi ja Karakorpi ovat myös taltioineet suomalaisten naissäveltäjien unohdettua viulu-piano-ohjelmistoa Yleisradiolle.

Mirka Malmia kiinnostaa esittäviä taiteita yhdistävät projektit. Vuonna 2015 Mirka Malmi työsti ilma-akrobaatti Ilona Jäntin ja säveltäjä Maija Hynnisen kanssa yhteisprojektin ”Pix Graeca”, joka sai ensiesityksensä Helsingin Musiikkitalossa. Yhteistyö Ilona Jäntin kanssa jatkuu teoksessa ”Ysaÿe Project”, jossa on mukana myös akrobaatti Natalie Reckert. Ysaÿe Projectin ensiesitys oli Young Dance Zug -festivaalilla Sveitsissä syyskuussa 2017. Syksyllä 2018 Mirka Malmi toteutti viulisti Elisa Rusi-Materon kanssa Tyler Futrellin performanssi-teoksen ”Pas de deux” Pohjoismaisilla musiikkipäivillä. Mirka Malmi oli 2007-2012 toimineen Aarre-kvartetin jäsen. Kesällä 2002 hän toimi Janakkalan Musiikkipäivien kesäkonserttien taiteellisena johtajana. Mirka Malmi on ollut perustamassa vuosina 2005-2015 järjestettyä poikkitaiteellista Veikkola Dada -festivaalia ja on vuodesta 2008 ollut Sääksmäki soi -festivaalin vakiotaiteilijoita. Mirka Malmi opiskeli viulunsoittoa ja kamarimusiikkia Edsbergin Musiikki-instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa. Hänen tärkeimpiä opettajiaan ovat olleet mm. Kaija Saarikettu, Ulf Wallin sekä Mats Zetterqvist.

Sellisti Ida-Vilhelmiina Sinivalo aloitti sellonsoiton 7-vuotiaana Salon Musiikkiopistossa. Maisterintutkintonsa Sibelius-Akatemiassa valmistanut sellisti on opiskellut prof. Arto Noraksen ja Timo Hanhisen johdolla. Lisäksi hän on kerryttänyt arvokasta lisäoppia lukuisilla mestarikursseilla. Vuonna 2010 hän soitti Turun Sellokilpailun finalistina. Sinivalo on jo vuosia työskennellyt monipuolisena freelancer-muusikkona musiikin eri tyylilajien parissa. Työn ohella hän suorittaa parhaillaan taiteellista jatkotutkintoaan Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.

Pianisti Tiina Karakorpi esiintyy säännöllisesti solistina ja kamarimuusikkona. Hän on soittanut muun muassa Tapiola Sinfoniettan ja Vatikaanin orkesterin solistina sekä esiintynyt useilla musiikkifestivaaleilla Suomessa ja ulkomailla. Kesällä 2017 Tiina Karakorpi soitti oman konsertin Sibeliuksen kotitalossa Ainolassa Pekka Kuusiston johtamalla Meidän Festivaalilla. Yleisradio nauhoitti konsertin. Kesällä 2017 sai myös kantaesityksensä Cecilia Damströmin pianokvintetto Minna Kokonainen-festivaalilla Janakkalan kirkossa. Lokakuussa 2017 ilmestyi Alba Recordsilta levy, jossa KAAÅS-trio soittaa Helvi Leiviskän Pianotrion (1925). Nauhoitus on maailman ensilevytys Leiviskän Pianotriosta.

Tiina Karakorpi valmistui Sibelius-Akatemiasta musiikin tohtoriksi 2016. Opintojaan hän on täydentänyt Tukholmassa Edsbergin kamarimusiikkipainotteisessa koulussa, Roomassa (Accademia Internazionale Musicale di Roma) sekä ECMA:ssa (European Chamber Music Academy). Kilpailumenestystä hän on saavuttanut muun muassa sijoittumalla vuoden 1997 Maj Lind –pianokilpailussa ja vuonna 2006 Italiassa järjestetyssä Vanna Spadafora –pianokilpailussa. Tiina Karakorpi soittaa säännöllisesti eri kamarimusiikkikokoonpanoissa kuten KAAÅS-triossa (Annemarie Åström, viulu ja Ulla Lampela, sello), viulisti Mirka Malmin kanssa viulu-pianoduona ja siskonsa Salla Karakorven kanssa pianoduossa Karaa korville!. Tiina Karakorpi on toiminut Nurmijärven Musiikkipäivien taiteellisena johtajana 2002-2012. Hän on Espoon Musiikkiopiston pianonsoiton lehtori.

Trio Lago esiintyy Joroisten Musiikkipäivillä 26.7. klo 19 Juvalla Partalan kuninkaankartanossa konsertissa Haukiveden säveltäjättäret