Tuomas J. Turunen

Tuomas J. Turunen on Helsingissä asuva jazzpianisti ja säveltäjä. Hän on syntynyt Rautavaaralla, mutta vietti suurimman osan lapsuudestaan Kesälahdella, missä hän aloitti pianonsoiton päästyään Keski-Karjalan Musiikkiopistoon kymmenen vuoden ikäisenä. Ala-asteen jälkeen perheensä paikkakunnan vaihdoksen myötä Tuomas jatkoi koulunkäyntiä Leppävirran yläasteen musiikkiluokalla vuonna 1997, jossa hän innostui musiikinopettajansa kannustamana jazz-musiikista. Aluksi hän opiskeli jazzia itsenäisesti kuunnellen jazzlevyjä, joita hän etsi kirjastoista, levykaupoista ja internetistä. Hän opiskeli samaan aikaan myös klassista pianonsoittoa Leppävirran taidekoulussa. Muusikon uravalinta sinetöityi paria vuotta myöhemmin Kuopion Yhteiskoulun Musiikkilukiossa, jossa hän perusti kavereidensa kanssa ensimmäisen jazzbändin vuonna 2002. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Musiikkilukiosta vuonna 2004.

Lukion jälkeen Turunen muutti Helsinkiin ja aloitti musiikkiopinnot Helsingin Ammattikorkeakoulun pop/jazz-linjalla. Hän opiskeli siellä yhden lukuvuoden, ennen kuin pääsi toteuttamaan monivuotisen unelmansa päästessään Sibelius-Akatemian jazzosastolle, jossa hän aloitti 2005. Siitä lähtien hän on opiskellut kansainvälisesti arvostetettujen jazzmuusikoiden ja –musiikkipedagogien johdolla. Hänen pianonsoitonopettajinaan Sibelius-Akatemiassa ovat toimineet mm. Jarmo Savolainen, Jukkis Uotila, Seppo Kantonen, Raoul Björkenheim, Jim Beard, Phil Markowitz, Mark Soskin, Alan Pasqua ja Kasper Villaume. Jazzpiano-opinnot kulminoituivat keväällä 2012 tehtyyn diplomitutkintoon (A-kurssi), jossa kuultiin enimmäkseen Turusen omaa tuotantoa. Jazzpianon ohella hän on opiskellut Sibelius-Akatemiassa myös klassista pianoa vuosina 2006-2009 Jarmo Eerikäisen johdolla suorittaen C-kurssin kiitettävin arvosanoin keväällä 2009. Maisteriopintojensa ensimmäisen lukuvuoden 2009-2010 Turunen teki opiskelijavaihdossa Kungliga Musikhögskolanissa Tukholmassa. Hän valmistui jazzmusiikin maisteriksi loppuvuonna 2013. Valmistumisen jälkeen Turunen on ottanut yksityistunteja mm. Dave Kikoskilta ja Roy Assafilta New Yorkissa marraskuussa 2014. Hän on myös opiskellut big band-sävellystä ja -sovitusta Vellu Halkosalmen johdolla.

Turunen toimii aktiivisena freelancerina esiintyen säännöllisesti Suomessa ja ulkomailla. Hän myös säveltää ja sovittaa musiikkia erilaisille ja vaihtelevan kokoisille jazzkokoonpanoille aina soolopianosta big bandiin. Turunen tekee yhteistyötä nuorta sukupolvea edustavien eturivin jazzmuusikoiden kanssa Suomessa ja ulkomailla. Hän soittoaan voi kuulla muun muassa yhtyeissä: Tuomas J. Trio feat. Manuel Dunkel, The Fifth Avenue, Elena Mindru (Elena & The Rom Ensemble) ja Aili Ikonen.

Tuomas J. Turunen esiintyy Joroisten Musiikkipäivillä 24.7. klo 20 Joroisissa Joroisten Areenalla (urheilutalo) konsertissa JBB meets Gershwin – Rhapsody In Blue