Timo Lassy

Saksofonisti-säveltäjä-yhtyeenjohtaja Timo Lassy on kansainvälistä uraa luova suomalainen jazzmuusikko. Hän on levyttänyt ja esiintynyt sooloartistina vuodesta 2007 alkaen. Lassylla on ollut vahva luottamus omaan, itse säveltämäänsä musiikkiin jo soolouran alusta lähtien ja hänen keikoillaan viihdyttäminen, perinteen kunnioittaminen sekä huippuunsa hiottu soittaminen ovat tiivistyneet nautinnolliseksi kokonaisuudeksi. Yhdessä yli 10 vuotta toimineen ja vahvaksi yksiköksi vakiintuneen Timo Lassy Band’in kanssa Lassy on julkaissut 6 levyä kansainvälisesti ja yhtye on muodostunut käsitteeksi Suomen jazzkentässä.

Timo Lassyn albumi Moves palkittiin Emma-gaalassa vuoden 2018 jazzalbumiksi ja sitä on sekä kotimaisissa että kansainvälisissä huippuarvioissa kuvattu merkkiteokseksi, joka esittelee Lassyn tuotantoa laaja-alaisesti ja antaa suuntaa tuleville avauksille. Levyllä ovat mukana Lassyn yhtyeen lisäksi saksofonistilegenda Eero Koivistoinen, laulaja Joyce Elaine Yuille, rap-artisti Karri “Paleface” Miettinen sekä maineikkaan Ricky-Tick Big Bandin vaskisektio sovittaja Valtteri Laurell Pöyhösen johdolla.

Ennen soolouraansa Timo Lassy oli mukana kahdessa merkittävässä jazzyhtyeessä, U-Street All Stars ja The Five Corners Quintet, joista ensimmäinen äänitti 2 albumia arvostetulle Blue Note -levymerkille ja voitti kansainvälisen jazzyhtyekilpailun Getxossa Espanjassa vuonna 2001. The Five Corners Quintet oli uuden suomalaisen jazzsukupolven tärkein yhtye, joka toi jazzmusiikin takaisin tanssilattialle ja laajemman yleisön tietoisuuteen. Yhtye äänitti kansainvälisesti menestyneitä levyjä, esiintyi ympäri maailmaa ja oli erityisen suosittu Japanissa.

Saksofonistina Lassy on tehnyt laaja-alaisesti freelance-työtä esiintyen useiden artistien levyillä ja keikoilla. Näistä mainittakoon erityisesti muusikko Aki Sirkesalo (Lemmen Jättiläiset -yhtye), laulaja Anna Puu (Ei kiitos -elokuvan “Mielentilaa” tunnuskappale), multi-instrumentalisti Jimi Tenor (Jimi Tenor Big Band), muusikko Johanna Försti (Jo Stance -yhtye), koomikko Sami Hedberg (Jazz&StandUp), primaballerina Minna Tervamäki (It sax! – teos balleriinalle ja saksofonistille) sekä näyttelijä Minttu Mustakallio (Tuokio klubi -kiertue). Solistina Lassylle on sävelletty kaksi orkesteriteosta; Kerkko Koskinen: American miniature horse (ke. 2017 – Lahti Sinfonietta kapellimestarina Dima Slobodeniouk) sekä Valtteri Laurell Pöyhönen: Yön rakastaja (ke. 2014 – Umo Jazz Orchestra).

Kansainvälisesti merkittävimmät yhteistyökumppanit ovat Jose James, Joyce Elaine Yuille ja Ed Motta. Amerikkalainen laulaja James vieraili Lassyn levyllä (Round Two, 2009), jonka jälkeen he esiintyivät yhdessä Pori Jazzin ja Flow Festivalin päälavoilla. Niin ikään amerikkalaisen laulajan Yuille kanssa yhteistyö aukesi Lassyn osatuottaessa Yuillen debyyttilevyn (Welcome to my world, 2015) italialaiselle Schema Recordsille. Brasilialaisen laulaja-pianisti Ed Mottan kanssa Lassy julkaisi vinyyli-EP:n When the Devil’s Paid (Membran, 2017)

Timo Lassy on säveltänyt ja tuottanut musikkia myös elokuviin ja dokumentteihin mm. Postilokero 347 – Pikku Kakkosen tarina (2017), Ei kiitos (2014), Muumit Rivieralla (2014) sekä Tavarataivas (2013).

Lassy on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-akatemian jazzosastolta pääsoittimenaan tenorisaksofoni. Näihin opintoihin sisältyi myös vaihto-opiskeluvuosi Amsterdamin Konservatoriossa. Timo Lassy on Suomen lisäksi esiintynyt laajalti Euroopassa sekä myös Brasiliassa, USAssa ja Japanissa.

Timo Lassy esiintyy Joroisten Musiikkipäivillä 27.7. klo 19 Kartanogolfilla Joroisissa järjestettävässä konsertissa Timo Lassy -trio.

Kuvaaja: Tero Ahonen